Благослов Патријараха

Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј са СВИБОР-ом на прослави Богојављења

Блаженопочивши Патријарх Српски Господин Павле благословио је у прошлом веку изучавање и вежбање Српског Витешког Борења - СВИБОР

Претражи
Да ли сте упознати и да ли Вам се допадају активности СВИБОР-а?
 
Статистика
Број прегледаних чланака : 546444
Посетиоци
Тренутни број посетилаца на сајту: 2. 

Међународна сарадња

 

Русија

Пољска

Румунија

Мађарска

Словачка

Словенија

Својим дугогодишњим и истрајним радом на очувању Српске културе и борилачког умећа СВИБОР је доспео у жижу интересовања иностраних витешких организација, дружина и братстава. На Ходочашћу од Београда до манастира Острог у јулу месецу 2002., у самом манастиру Светог Василија Острошког, слава му и милост, упознали смо се са представницима Српске дијаспоре који су одушевљени активнoстима СВИБОР-а, понудили да посредују у повезивању Српских витезова са европским колегама. Захваљујући томе већ исте године одлазимо на велики међународни средњовековни витешки Јармарк код Замка Худов у Пољској. На турниру су били такмичари и представници многих европских земаља Пољске, Чешке, Словачке, Немачке, Аустрије, Француске, Италије, Белорусије, Мађарске, Словеније, Украјине... и СВИБОР витези из Србије.

Наше прво појављивање на међународној сцени било је изузетно успешно и у сваком погледу запажено. Својом појавом, снагом и умећем одушевили смо 70.000 (седамдесет хиљада) гледалаца, по процени организатора. Представили смо широк спектар средњовековне српску културне баштине, краснопис, оружарство, хералдику, епску поезију, гусле и наравно умеће војевања.

У свим такмичарским дисциплинама у којима смо учествовали, осветлали смо образ наших дичних витешких предака, и по угледу на те сјајне узоре извојевали јуначке победе.

На Универзитету у Катовицама у Пољској уз помоћ наших пријатеља, на катедри за Славистику отвара се одсек за Српски језик и књижевност како би по образложењу организатора манифестације, заинтересовани могли наредне године на Јармарку са нама лакше да комуницирају! И заиста следеће године на Турнир код Замка Худов долази група од двадесетак момака и девојака, студената српског језика и уз импозантан број наших новостечених пријатеља Пољака,такође у борбама и такмичењима навијају за СВИБОР.

Одмах потом стижу позиви за учешће на највећим турнирима широм Европе. Убрзо СВИБОР полази на Међународну турнеју по Мађарској, Словенији, Пољској, Румунији, Италији, Словачкој, Русији.

На овим путовањима посећујемомного замкова, музеја, манастира, утврђења и значајно допуњујемо своја знања. На свим овим турнирима и манифестацијама проносимо славу српске културе и витештва. На турнирима у Предјами, Љубљани и Бледу у Словенији, витези СВИБОРа су непобедиви и по специјалној оцени публике најатрактивнија борилачка група.

СВИБОР витешка репрезентација Србије учествује на међународним витешким турнирима, фестивалима и манифестацијама широм Евроазије. На појединим од ових догађаја присутно ја и по 4.000 (четири хиљаде) учесника и неколико стотина хиљада посетилаца на лицу места.

2007. године СВИБОР је на позив организатора, био једини и званични представник на манифестацији “Сибиу - европска престоница културе 2007” у средњовековном румунском граду Сибињу у Трансиванији из кога је родом чувени српски, румунски и мађарски национални јунак Сибињанин Јанко. Поред овога обишли смо и доста старих румунских тврђава Бран (замак грофа Влада Цепеша-Дракуле), Ржнов, Брашов и бројне друге и у њима изели приказе СВИБОРа.

Доспели смо до нивоа да релевантне европске институције, за организовање и спровођење средњовековних манифестација нпр.у Пољској између осталог траже и званичну препоруку СВИБОРа.

На прослави 1000 година старог краљевског мађарског града Вишеграда, 2009. г. једини и званични представници Србије на витешком турниру који је организован тим поводом, уз учешће преко 20 земаља, били су витезови СВИБОРа. Такође смо радо виђени учесници и на другим витешким турнирима широм Мађарске у Мишколцу, Дисђору, Вишеграду, Будимпешти...

Поред замкова Стара Љубовна, Оравски Храд, Бојнице, Братислава, Дољни Кубин и других широм Словачке које смо у склопу наших турнеја обишли и приказали своју вештину, дали смо и допринос конкретној обнови и зидању утврђења у склопу рестаурације и реконструкције замка Велики Шариш.

Свуда где смо год били до сада, нисмо пропустили прилику да победимо.

Упознали смо многе важне и велике људе у свим овим земљама који су нам данас драги и одани пријатељи.

2005. године у пролеће на основу тада већ великог искуства на иностраној сцени и уз сарадњу са пријатељима из иностранства, организујемо премијерно, први међународни витешки турнир СВИБОР ДУХОВИ на Београдској тврђави Калемегдан. Турнир одржавамо на велики хришћански празник Силазак Светог Духа на Апостоле-Тројица-Духови, баш као и у време Светог Деспота Стефана Лазаревића чији је Београд био првопрестони град. Стефан Високи је по сведочењу свога биографа Константина Философа управо на овај дан на великом витешком турниру, у Будиму где је учествовала целокупна ондашња европска витешка елита са више од 3500 учесника из 17 земаља, “сијао као месец посред звезда” и са својим витезовима победио. Као што каже Филосиф “на Сабору свих честитих један од витезова благочестивога ( Стефана) однесе вијенац победе”. Познато је да је и сам Даспот организовао витешке турнире, игре и надметања у Београду и радо се на њима лично искушавао. Многим европским витезима је била част да на тим турнирима учествују и како даље саопштава Константин Философ, европска господа и племићи су се поносили говорећи: “мени Деспот (Стефан) витештво уручи”.

На првом модерном витешком турниру, после средњег века у Србији и у овом делу Европе уопште, учествовали су борци из Србије, Р.Српске, Пољске, Румуније, Словеније, Мађарске, Француске и Русије, укупно више од 300 учесника. Први Турнир је пратило више од 10.000 посетилаца, сви најважнији и најтиражнији домаћи штампани и електронски медији, а такође и неколико страних телевизија, као и високи представници дипломатског кора. Турнир је поред такмичарског дела, који се одвија по правилима и у дисциплинама старе српске војске, уједно и међународна смотра европског средњовековног уметничког и занатског стваралаштва. Временом је број учесника и посетилаца растао те је Турнир постао традиционалан и ове године ће ако Бог да бити изведен по седми пут.

Међународни Витешки Турнир СВИБОР ДУХОВИ уврштен је у званични Календар европских средњовековних манифестација. Српски Турнир је престижна и позната манифестација и многа витешка удружења из целог света желе да учествују на њему. Турнир је позивног карактера.

Водећи европски туристички оператери, новине и сајтови препоручују СВИБОР као велику атракцију и разлог посете Београду и Србији.

У неколико страних земаља основали смо огранке СВИБОРа који успешно тренирају и раде.

У огромној Русији која је наизглед далека, а са којом имамо нераскидиве и блиске, братске везе, певају се песме (послушај на сајту СВИБОРа у: галерија/aудио/песма) посвећене Србији и челнику СВИБОРа Радивоју Радуловићу, које је спевао јеромонах Теоктист, председник Сверуске школе Православне културе “Руски Богатир”. На празницима Руског рукопашног боја, “Богатирскаја Силушка” (Јуначка снага) витешкoм надметању у разним дисциплинама, на којима учествују најбољи борци из читаве Русије и представници великог броја типични руских система и карактеристичних начина и школа борења, у предивном Националном парку Самарска Лука, где се налази велелепно реконструисано древноруско утврђење “Богатирска Слобода”, победници витешких такмичења, као изузетну част и награду за своје постигнуће доживљавају да их Радивоје Радуловић, оснивач и челник СВИБОРа, произведе у ранг Српски Витез. У Русији је објављен и посебан документарни филм, снимљен на нашем турниру у Београду, неколико филмова и тв емисија са СВИБОРом.

Оснивачи смо Међународног Савеза Словенских Ратоборстава (умећа војевања) са седиштем у Москви. Са Руским Државним Универзитетом за спорт, физичку културу и туризам (РГУФК) на коме се школовало 70% олимпијских шампиона не само Русије него целог света, имамо одличну сарадњу. Уз подршку Универзитета нам долазе драги гости и витези представници Русије, учесници Турнира СВИБОР ДУХОВИ.

Представници бројних држава и нација су радо виђени учесници и посетиоци СВИБОР турнира. Наша међународна сарадња је веома разграната и плодоносна, а и даље је унапређујемо у разним областима, те се слободно може рећи да је СВИБОР надалеко чувен и препознатљив Српски бренд.